Tuinpraat SEPTEMBER 2018

Beste Tuinvrienden,

18 augustus; de redactie van de Tuinpraat zit op mijn stukje te wachten dus ...hup, er tegen aan!

Wat een maanden/weken hebben wij achter de rug!

 

De warmste en droogste zomer sinds men gestart is met het registreren van temperatuurwaarden en neerslaghoeveelheden.

Voor de tuinders met jonge plantjes maar ook voor de liefhebbers van siertuinen is > het een moeilijk seizoen geweest. Er viel niet tegen aan te spuiten!

De grasveldjes werden geel; de aardappels vielen klein uit en de fruitoogst belooft niet veel goeds. De kleigrond was zo hard dat zij niet viel te bewerken. Zeker voor de nieuwe leden

Maar, niet getreurd, het wordt beter! De eerste regenbuien hebben zich al gemeld en wie weet > wat Pluvius (de god van de regen)  nog voor ons in petto heeft. En begin maar met spitten want voor de winter wordt veel vorst voorspeld. En bevroren omgespitte aarde levert, eenmaal > ontdooid, een soepel te bewerken tuingrond op.

Dus er breken voor tuinieren betere tijden aan en laten wij eerlijk zijn; wij hebben ook genoten van deze prachtige zomer. Lekker lang in de tuin zitten; af en toe een BBQ-tje; ik krijg nu al weer heimwee naar de zomer.


Ondertussen begint 2018 aardig op te schieten. Alweer september, de R in de maand; vroeger kregen wij als kind iedere dag een lepel levertraan, niet te vr…, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig. Snoeien, de nieuwe aardbeienplantjes in de grond zetten, de opstallen van een lik verf voorzien; kortom genoeg te doen. Langzaam aan de tuin weer winterklaar maken.

Graag wil ik het volgende onder jullie aandacht brengen. Een aantal jaren geleden kreeg een van onze leden een hartstilstand op ons parkeerterrein. Gelukkig slaagde een van onze leden er in het slachtoffer te reanimeren. Het betreffende lid is nog steeds een enthousiast lid dat met veel plezier tuiniert. Naar aanleiding van dit voorval hebben wij van de gemeente een AED-apparaat gekregen en is er een AED-cursus gestart onder de bezielende en professionele leiding van Nel de Koning.

Op een gegeven moment telde onze vereniging 35 leden die een AED diploma hebben behaald. Met een bepaalde regelmaat, 1 of 2x per jaar wordt door Nel een herhalingscursus gegeven. Naast het belang en de noodzaak van deze opfriscursussen verlopen deze avonden in een gezellige sfeer.

Tot zover alles prima maaaa..rr de deelname aan deze avonden loopt sterk terug en dat is géén goede zaak !!

Teleurstellend is ook dat, zeg maar, 12 personen toezeggen te komen maar dat er uiteindelijk 6 personen komen opdagen en er 6 mensen wegblijven zonder opgave van reden. Ook telt de AED-ploeg een aantal mensen die qua leeftijd / conditie dit werk eigenlijk niet meer kunnen doen.

Daarom; bij deze een oproep aan onze leden:

Neem die 1 keer per jaar deel aan de herhalingscursus en blijf niet zomaar zonder opgave van reden hiervan weg!!!
En...nog belangrijker...geef je op voor deze cursus!!

Heel leerzaam en zinvol!

Verder zouden wij graag van jullie willen horen wie in het bezit is van een BHV-diploma.

Graag een opgave hiervan aan onze secretaris Leen van der Meijde  (voor contactgegevens: zie voorin in deze Tuinpraat).

 

Voor dat ik wil eindigen met dit stukje wil ik de leden die hun lidmaatschap willen opzeggen er op wijzen dat dit tot 8 weken voor het einde van het jaar moet gebeuren.

 

 

Ik wens jullie nog een goed najaar toe.

Jan Jansen, jullie voorzitter

 

 

 

Tuinuitgifte / nieuwe leden

 Er werden in de afgelopen periode geen nieuwe tuinen uitgegeven.

Jan Jansen

 


 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De VTV organiseert voor haar tuinleden in samenwerking met
Restaurant ’T LAND VAN WALE een exclusieve barbecue.

Wij verwelkomen jullie graag met een glaasje Prosecco op zaterdag 8 september a.s. vanaf 18.00 uur

De kosten voor deze barbecue zijn € 20,00 p/p
Kinderen t/m 12 jaar € 7,50 p/p

Consumpties zijn voor eigen rekening

Aanmelden in de kantine of per e-mail acm.smeets@kpnplanet.nl voor 31 augustus 2018.

Wij, Yolanda, Astrid en Adrie rekenen op jullie komst.
Wij hebben er zin in om een leuke avond met lekker eten te organiseren.

Wij hopen jullie te zien op de barbecue

Yolanda, Astrid, Adrie

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingezonden copy
Adri Brussaard (tuin 74)

“Te weelderige druif”
Weersta de verleiding om bij een te weelderig geworden druif in één keer schoon schip te maken.
Snoei altijd gefaseerd. Na de eerste snoeibeurt laat u de druivenrank een weekje bekomen voor u weer verder snoeit.
Zorg er echter wel voor dat er voldoende blad aan de rank blijft zitten. De druiventrossen hebben in ons klimaat véél blad per druiventros nodig om voldoende vruchtsuikers aan te kunnen maken, zodat de druiven goed op smaak kunnen komen.

Misverstand
Een gazon vol mos wordt vaak gekoppeld aan een zure bodem of een kalk te kort. Maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Mos komt met name voor op vochtige plaatsen waar veel schaduw is. Als voldoende bemesten en regelmatig verticuteren niet helpt, dan kan er inderdaad sprake zijn van te zure grond. In dat geval moet er dus kalk gestrooid worden.

Om echt zeker van uw zaak te zijn is het misschien verstandig om de bodem te (laten) onderzoeken. Een bodemtest kunt u uit laten voeren, maar is ook heel eenvoudig zelf te doen. In het tuincentrum zijn pH-Bodemtest setjes te koop, bijvoorbeeld van Ecostyle (zie afbeelding). Hiermee kunt gemakkelijk zelf de pH-waarde van uw bodem achterhalen en gericht kalk toevoegen. In een setje zitten meerdere testbuisjes, zodat u ook met medetuinders gezamenlijk een test kunt aanschaffen, zodat ieder voor zich de pH-waarde in zijn/haar tuin kan bepalen. 
Zomer snoei
Voor deze tijd van het jaar (september) is het inmiddels te laat om zomer-snoei toe te passen bij uw fruitbomen, maar wellicht is het wel interessant om te onthouden voor volgend jaar.
De meeste mensen snoeien hun fruitbomen voornamelijk in de winter, maar in de zomer kunt u ook, zij het beperkt, de twijggroei reguleren. Het is dan echter wel zaak om niet te veel te verwijderen. Zolang u per snoeibeurt niet meer dan 10% van het kroonvolume wegneemt, en gedurende het hele groeiseizoen niet meer dan 25%, kunt u zonder bezwaar ook grotere takken verwijderen.
Let wel op de hoeveelheid die u wegsnoeit, want te ingrijpende zomer-snoei kan belemmerd werken op de vorming van de bloemknoppen voor het volgende jaar. Met andere woorden: als u te ingrijpend snoeit in de zomer heeft dit mogelijk een kleinere oogst tot gevolg in het volgende seizoen.
Een bijkomend voordeel van snoeien in de zomer is het feit dat de snoeiwonden sneller afdichten en er zodoende dus ook minder risico op wondinfecties is.

Bijen
Zoals wij tuinleden allen weten (neem ik aan…..), heeft Leo v/d Heiden (tuin 136) een prachtige bijenstal.
Hebben wij leden wel eens stil gestaan wat dit ons bij het tuinieren oplevert? Want immers: als er geen bijen zijn vindt er ook geen bevruchten van onze gewassen plaats.

Heeft u nog een vervallen hoekje vrij in de tuin? Of gewoon nog ergens een stukje grond “over”? Al heeft u maar een stukje van 2 m² waar u niets mee doet, zaai het volgend voorjaar dan eens in met vlinderbloemige planten. Daar hebben we allemaal baat bij: wij blij en de bijen blij.
Voor de prijs van een zakje zaad hoeft u het niet te laten. Voor een klein prijsje heeft u er volgende zomer een prachtig stukje tuin bij, waar u ook nog leuke snijbloemen voor in huis van kan plukken.

We helpen Leo ermee, we helpen de bijen er mee en dus ook onszelf.

Het moet niet maar het mag……..

Artisjok
De Artisjok is een prachtige plant waar je op drie manieren plezier van kan hebben.

Artisjok in de tuin
Artisjok bloeit pas in het tweede jaar. U kunt hem toch al in het eerste jaar laten bloeien, door na het kiemen van de zaden een koude periode in te lassen. Hiermee suggereert u voor de plant als het ware een winterperiode. Deze jonge planten zullen dan wel pas later in het seizoen bloeien en ook alleen als het weer daarvoor nog goed genoeg is. Vanaf het tweede jaar zullen de planten al eerder in het seizoen bloemen geven.
De Artisjok is een vaste plant, die in de professionele teelt zo’n vijf jaar mee gaat. In eigen tuin geven ze nog langer plezier. Na verloop van jaren loopt de oogst terug en kan de plant beter vervangen worden door een nieuw exemplaar.
Voor een nieuw exemplaar hoeft u echter niet naar het tuincentrum. Na het eerste jaar, als de plant goed geworteld is, verschijnen er nieuwe scheuten in een krans rondom de moederplant. D.m.v. deze jonge scheuten kunt u de plant eenvoudig vermeerderen. Haal deze in het voorjaar voorzichtig van de moederplant af en plant ze in een pot. Bewaar de jonge plant tot aan de IJsheiligen op een vorstvrije plek. Daarna kan de jonge aanwinst uitgeplant worden in de volle grond.

Artisjok als snijbloem
Voor een krachtige bloemstengel is het zaak om de plant te dunnen. Houdt hiervoor per plant twee à drie bloemstengels aan. Zonder dunnen geeft de plant minder stevige stelen, maar zal nog wel mooie bloemen produceren.
Voor Artisjok op de vaas moeten de bloemen geknipt worden zodra de paarse meeldraden tevoorschijn komen.
Op de vaas gaat de bloem vrij snel schimmelen. Dit kunt u voorkomen door de bloem niet in water te zetten, maar droog in bijvoorbeeld een schaaltje te leggen. De Artisjok bevat van zichzelf voldoende vocht om zo toch helemaal uit te kunnen komen. Op deze manier heeft u er langer plezier van dan op de vaas.
Laat de bloem na de bloei uitdrogen. De gedroogde bloem is namelijk ook nog erg decoratief.

Artisjok om te eten
Hoe verser, hoe lekkerder.
Draag bij het oogsten van de vrucht wel handschoenen, want er zit een bitterstof in Artisjok en alles wat je daarna eet zal bitter smaken. De bittere smaak verdwijnt overigens nadat de vrucht gekookt is.
Bewaar Artisjok net als asperges: gewikkeld in een natte theedoek in de koelkast.
Besprenkel het snijvlak aan de steel met citroensap om hem mooi groen te houden.
U eet de bloembodem en eventueel het geschilde bovenste deel van de steel. Daarnaast zuigt u het vlezige deel van de bloemblaadjes.
Artisjok is familie van de Kardoen. Net als van de Kardoen kunnen ook de bladeren van de Artisjok gebleekt worden. Na het gedurende twee tot drie weken bleken van de bladeren kunt u de nerven schillen en vervolgens eten als asperge.
Snij de Artisjokbloem die u voor consumptie wilt gebruiken als deze nog helemaal dicht is, anders wordt hij taai.
Een grote bloemknop moet wel drie kwartier koken. De vrucht is pas lekker en goed van smaak als hij echt goed gaar is.
Kook in een roestvrijstalen/geëmailleerde pan, anders wordt hij bruin.

(Overgenomen uit het blad Landleven)   

Tomaten verzorgen
Wie tomaten in de kas of de volle grond heeft staan heeft, als alles goed is gegaan, op dit moment de oogst alweer voor het grootste gedeelte achter de rug. Bij wie het onverhoopt wat minder is gegaan, kunnen onderstaande verzorgingstips misschien volgend jaar voor een betere opbrengst zorgen.    

In de maand juni zijn de tomatenplanten al flink aan het groeien. Bind nu de kop van de plant vast aan een (Tonkin-)stok of draai de plant in een touw. Haal ook regelmatig de zijscheuten, dieven geheten, weg uit de bladoksels. Ook de zogenaamde gronddieven onderaan de plant moet u tijdig verwijderen. Door deze handelingen krijgt u nu een mooie rechtop groeiende plant met volle trossen.
Geef in deze beginperiode voldoende water, maar ook weer niet teveel. Doe dit altijd onderlangs, zodat de plant zelf droog blijft. Tomaten mogen aanvankelijk een beetje schraal groeien. Te veel water kan ook leiden tot een te vochtig kasklimaat. Dit verhoogt de kas op schimmelziekten.

Hoe water te geven en met name de juiste hoeveelheid water blijft een terugkerende vraag. Geef je teveel water of net niet? Wel, mijn haren gaan spontaan recht overeind staan als ik hoor dat de tomatenplanten dagelijks water moeten krijgen. Wie heeft dat bedacht vraag ik mij dan af. Want hoe vaker je water geeft, hoe groter de kans op schimmels en hoe groter de kans op opengebarsten vruchten.

Tomaten zijn actieve planten. Ze hebben een goede groeikracht en doen graag zelf wat moeite om vocht te vinden. Dagelijks water geven zorgt voor luie wortels. Door veel droge momenten (= meerdere dagen zonder water) in te lassen, stimuleer je de plant om zelf op zoek te gaan naar water.

De haarwortels van tomaten zitten behoorlijk diep. Op onze kleigrond geef ik water om de 10 à 14 dagen, mits de tomaten inmiddels gezet zijn. Dit houdt in dat er al vruchtjes aan hangen. Door deze minimale watergift krijg je minder schimmels. Geef je teveel dan is de kans groot dat door het verdampen van het water de luchtvochtigheid in de kas te hoog wordt, met alle gevolgen van dien…..    
Veldsla zaaien
September is bij uitstek de geschikte maand om veldsla te zaaien. Dit is nog een mooie late teelt, waardoor u ook in de winter verse sla voor uw salade kunt oogsten.
Het zaaien kan zowel buiten in de volle grond, als binnen in de kas, in een tunnel of in de platte bak.
Ikzelf zaai bij voorkeur onder bedekking. Dan valt de oogst ook iets eerder en kun je vaak al vanaf eind november beginnen te snijden. Ook is de kans op schimmelaantasting en bevriezing dan kleiner. En de veldsla is vaak wel tot eind februari oogstbaar.

Oogsten van pitfruit  
September is de maand waarin het zogenaamde pitfruit volop geoogst kan worden. De meeste appel- en perensoorten beginnen nu oogstrijp te worden. De bomen hangen hopelijk weelderig beladen met goed ontwikkeld fruit. Helaas zijn door de enorme droogte van deze zomer inmiddels al veel vruchten afgevallen. Controleer uw bomen nu om te kijken of dat wat er (nog) hangt inmiddels oogstrijp is. En dan moet de oogst goed opgeslagen worden. Koel op slaan, onder een afdak en uit de zon. Zorg ervoor dat alles goed door kan luchten.

Weeuwenteelt bloemkool
De vroegste teelt van bloemkool, ook wel weeuwenteelt genoemd, kan in de koude kas opgekweekt worden. Ik zelf doe dat al jaren en dit gaat voor 99% goed. Deze vroege bloemkool wordt half november, begin december in de kas uitgeplant.
Ik zaai de soort Alpha eind september. Doe dit bij 15° tot aan de kieming. Teel daarna verder koel, maar wel met voldoende licht om te voorkomen dat de planten teveel rekken. Vervolgens worde de plantjes verspeend in 10cm potjes. Geef zo nu en dan water, maar zeker niet te veel. Eind november/begin december kunnen te op plaats van bestemming worden uitgeplant.
Gedurende de volledige kweek en tijdens de teelt hoeft u niet te vrezen voor vorstschade. Wees spaarzaam met water.
Vanaf half april/begin mei kunt u de bloemkool oogsten.

Succes!


Ingezonden copy
Fons Pol

Klaverjas competitie 2017-2018
Twee keer per jaar komen ze samen en ze zijn klaverjassers. Rond Pasen en Kerstmis kun je ze aantreffen in de kantine van de Volkstuinvereniging aan de Langeweg.

Maar tien keer per jaar komen de doorzetters in die zelfde kantine bijeen om de strijd aan te gaan met elkaar om de fel begeerde titel van klaverjaskampioen van het jaar. En dat noemen we de Competitie, iedere eerste vrijdag van de maand. Te beginnen in september en eindigend in juni. Uiteraard want in de maanden juli en augustus hebben de tuinders het te druk met het gezaaide en gepote te oogsten, dus geen tijd om te klaverjassen.

Maar als ik de lijst van deelnemers aan deze competitie nader beschouw komen daar heel wat namen op voor die ik er ernstig van verdenk dat ze nooit zaaien, poten en dus ook niet oogsten. Die maken zich niet druk om veenmollen, angstaanjagende dieren, die onder het aard oppervlak leven om daar het leven van de tuinder er niet aangenamer op te maken.
Je moet ze vangen in potten en daarna uitzetten in een geschikt leefgebied. Maar waar kun je een dergelijk geschikt leefgebied vinden? Helaas zegt onze expert dat er niet bij en dus zou dat zo maar het grondgebied kunnen zijn van een minder bevriende relatie.

Je zou bijna denken hij ziet ze vliegen!!! En dat is nog eens een keer goed gezien. Het zijn er meestal vier. En als je ze toch ziet vliegen lijkt me dit een redelijk aantal.

Het is niet niks wat je allemaal op het complex van de volkstuin mee kunt maken. En het moet gezegd worden: je moet er wel een oog voor hebben om zo’n vliegende Buizerd oog in de lucht op zijn schoonheid te waarderen. En ik heb het donker bruine vermoeden dat de meeste klaverjassers daar het juiste oog niet voor hebben. Daar is overigens ook niets mis mee, ze komen alleen maar naar de Langeweg om zich te vermaken en gezellig aanwezig te zijn.
Ofschoon het misschien een goed idee zou zijn om als voorwaarde voor deelneming te stellen dat ze donateur moeten worden. Want als donateur wordt je via de Tuinpraat op de hoogte gehouden van het feit dat er Buizerds vliegen en zich veenmollen bevinden vlak in de buurt waar ze argeloos zitten te klaverjassen.

De winnaar van de competitie 2017-2018 is geworden: Arie van der Schoor, een tuinder en een analyticus pur sang. Vijfde op de ranglijst: Peter de Jong. En van beiden weet ik met enige zekerheid dat ze hem hebben zien vliegen want het zijn oplettende spelers. Maar of ze de druif op één hebben staan weet ik niet met zekerheid. Maar wat doet er toe.

We hebben er van genoten en gaan er weer van genieten, want op zeven september zijn we weer aanwezig onder leiding van de grote stimulator Adrie en zijn medewerkers die ons verwennen met betaalbare hapjes en drankjes.

Het leven is zo slecht nog niet en over enige tijd mogen we weer naar de stembus in plaats van naar de Langeweg om te gaan stemmen voor een nieuwe gemeenteraad Hoeksche Waard. Of dat zo’n goede zaak is, daar kun je je twijfels over hebben.

En hoe je het went of keert de eitjes van de krielen zijn klein maar smaken fijn.

Met vriendelijke groet tot de volgende keer.

Fons


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Overzicht commissies binnen de Volkstuinvereniging

 

SCHOUWCOMMISSIE
Jan Jansen                               Coördinator namens het bestuur
René van Aartrijk
Ingen Visser               

BOUWCOMMISSIE
Jan Jansen                               Coördinator namens het bestuur
René van Aartrijk
Peter de Jong

TUINCOMMISSIE
Willem Clement                      Coördinator namens het bestuur
Peter de Jong

DRAINAGECOMMISSIE
Willem Clement                      Coördinator namens het bestuur
Ed Vroonland

KANTINECOMMISSIE
Adrie Smeets                          Coördinator namens het bestuur
Astrid Boersma
Yolanda Lubeek

AEDCOMMISSIE
Leen van der Meijde               Coördinator namens het bestuur
Ingen Visser